• Theaterzaal de Zool

  Theaterzaal de Zool

  Voorbije week werd de polyvalente zaal verder afgewerkt.  Rond de podiumvloer werden verplaatsbare, demonteerbare, brandwerende en geluidsabsorberende theatergordijnen geplaatst waardoor er een volledig afgesloten theaterrruimte kan gecreëerd worden.  Een black-box als het ware.

  Lees meer
 • Welkom bij GC de Nestel

  Welkom bij GC de Nestel

  GC de Nestel, een gemeenschapscentrum voor jong en oud

  De gemeente Sint-Amands toverde de voormalige GUMA-fabriek om tot een Gemeenschapscentrum waar jong en oud zich thuis voelen.

  Lees meer

Geschiedenis van GC de Nestel

In de gebouwen van GC de Nestel huisde ooit één van de meest bloeiende schoenfabrieken van het land. Het verhaal van het schoenbedrijf Guma begint in het jaar 1921 wanneer Frans, de oudste van de gebroeders Maes, onder de impuls van vader Gustaaf, leersnijder in Dendermonde, in schoenfabriek “Escaut-Dender”, naar Puurs in de vakschool avondcursus gaat volgen in “schoenmakerij”. Dichterbij gaat hij zijn stiel leren bij schoenmaker  Cooremans in  Malderen. Op dat moment runt hij een bescheiden zaakje als schoenmaker-hersteller in een achtergebouw van de ouderlijke woning.

De jongere broer, Désiré, werkt op dat moment in schoenfabriek/sloeffenfabriek “Augustinus” in Sint-Amands, gekend als “bij sloefkes”. Drie jaar werkt Désiré bij “sloefkes”, ’s avonds klust hij bij bij broer Frans.

Het klein bedrijfje begint stilaan te groeien: Frans hangt zijn stofjas aan de haak bij schoenmaker Cooremans en begint thuis zijn eigen bedrijf. Stilaan komen ook de andere broers Maes, Fons en Albert maar ook de zussen, meehelpen in het kleine fabriekje.

In de beginperiode staat GUMA vooral voor dames- en herenschoenen, maar het type “veloschoen” of  “cycliste”  dat in die tijd bijzonder populair is, wordt aan het gamma toegevoegd.

In 1948 krijgt het bedrijf de naam GUMA nv, naar Gustaaf Maes.

Naast dames- en herenschoenen komen er ook kinderschoenen in het gamma. Kinderschoenen zijn voordelig te produceren: minder verlies bij het versnijden van het leder, voering, rubber, enz. De kinderschoenen zijn een schot in de roos, GUMA is meer dan ooit succesvol.


Geschiedenis van GC de Nestel

Helaas krijgt GUMA veel concurrentie bij de eenmaking van Europa: schoenen worden veelal in lagere loonlanden vervaardigd. In 2011 sluit GUMA definitief de deuren.

"GC de Nestel: eerbetoon aan schoennijverheid"

Heel wat mensen werkten destijds in de schoennijverheid. De Schoenmakersstraat en de naam van het nieuwe gemeenschapscentrum de Nestel zijn een eerbetoon aan de voormalige schoennijverheid in onze gemeente.

In 2011 koopt het gemeentebestuur de site, met als doel een gemeenschapscentrum voor de lokale gemeenschap te bouwen. ‘De Nestel’ verwijst enerzijds naar de voormalige schoenfabriek die GUMA was, anderzijds geeft ze aan het wat het gemeentebestuur voor ogen heeft met de site: GC de Nestel moet verbinden, moet mensen samenbrengen. Laat de Sint-Amandsenaar zich thuis voelen in GC de Nestel, een plek waar het fijn vertoeven is en waar jong en oud zich zal amuseren.

bron: www.stanny-van-grasdorff.be